Când e radiația solară extrem de agresivă?
Între 11 dimineața și ora 17 – soarele emite cantități mari de raze infraroșii – caldură. Emite, de asemenea, radiație ultravioletă, cea care impresionează pielea, o poate arde și îi poate distruge informația genetică.
Odată ce pielea captează căldura (radiația infraroșie, care nu e periculoasă) se încălzește și produce inflamație. Pe această inflamație, produsă de căldură, vin razele ultraviolete (altă lungime de undă decât radiația infraroșie). Dar în felul acesta, efectul ultravioletelor e mai nociv. Fenomenul începe primăvara. Și continuă, firesc, vara. Între orele 11 și 15 ori va protejati cu haine ori cu loțiuni cu filtre UV ori nu stați în bătaia directă a soarelui!
Ce fac ultravioletele în interiorul pielii?
Celulele care formează exteriorul pielii se numeste keratinocite. Deasupra lor, ca un scut, se află celulele cu pigment – melanocite.
- Scutul e subțire – aveți pielea deschisă, adică fototip 1 ori 2.
- Scutul e gros – pielea are o culoare mai intensă, care oferă și o protecție mai mare – aveți fototip 3 sau 4.
Persoanele cu pielea deschisă sunt în cel mai mare risc în fata soarelui. Acestea înmagazinează o cantitate mare de radiații ultraviolete. Radiația găsește un scut natural de protecție subțire. Și poate pătrunde ușor până în nucleul celular. Nucleul celulelor care suferă mutații înseamnă cancere de piele.
- Două tipuri de cancer de piele, numite carcinoame, invadează doar tesututurile din jur. Nu și alte organe.
- Al treilea tip – melanomul – are posibilitatea de a pleca prin vasele de sânge peste tot.
Unde lovește cel mai tare radiația UV?
Acolo unde cade în unghi de 90 de grade. Este vorba de scalp (pentru cei care nu au păr), de nas și de urechi. Sunt zonele car eabsorb în cel mai periculos mod radiație UV. Trebuie protejate cu pălărie ori cu ajutorul cremelor cu factor de protecție.
În plus, baza nasului, dar și urechile sunt zone numite sensibile din punct de vedere oncologic. Din cauza structurii celulare. Au risc și mai mare de cancere.
De aceea, orice modificare pe piele trebuie să vă trimită la dermatolog.