De ce apare infecția COVID 19 după vaccinarea completă?

vaccin-okokokok.jpg

Dacă ați fost complet vaccinat împotriva COVID-19, poate v-ați gândit că nu mai trebuie să vă faceți griji în privința COVID 19. Dar odată cu creșterea numărului de noi cazuri de COVID-19 la nivel global și îngrijorarea tot mai mare cu privire la tulpinile extrem de transmisibile, cum ar fi varianta Delta, apar rapoarte despre persoane complet vaccinate care au fost testate pozitiv pentru COVID-19. Care sunt motivele?

 

Vaccinurile existente împotriva COVID-19 sunt foarte bune în prevenirea infecțiilor simptomatice, iar infecțiile cu simptome apar foarte rar.

 

Ce este o infecție după vaccinare?

Niciun vaccin nu este 100% eficient. Vaccinul împotriva poliomielitei a fost eficient 80% – 90% în prevenirea bolii care producea paralizie.

Chiar și pentru vaccinul standard împotriva rujeolei, eficacitatea a fost de 94%.

În mod comparativ, studiile clinice au descoperit că vaccinurile cu ARNm de la Pfizer și Moderna au fost 94% -95% eficiente în prevenirea COVID-19 simptomatică – mult mai protectoare decât se spera inițial.

 

Ce înseamnă eficacitate 95%?

O eficacitate a vaccinului de 95% nu înseamnă că vaccinul protejează 95% dintre oameni, în timp ce ceilalți 5% vor lua virusul.

Eficacitatea vaccinului este o măsură a riscului relativ – trebuie să comparați un grup de persoane vaccinate cu un grup de persoane nevaccinate în aceleași condiții de expunere.

Așadar, luați în considerare o perioadă de studiu de trei luni în care 100 din 10.000 de persoane nevaccinate au luat COVID-19. Aceasta reprezintă 5% din cele 100 de persoane nevaccinate care s-au îmbolnăvit, nu 5% din întregul grup de 10.000.

Când oamenii se infectează după vaccinare, oamenii de știință numesc aceste cazuri infecții „descoperite”, deoarece virusul a străpuns bariera de protecție pe care o oferă vaccinul.

 

Cât de frecventă este infecția COVID-19 la persoanele complet vaccinate?

Infecțiile sunt puțin mai frecvente decât se aștepta anterior și probabil cresc din cauza dominanței tot mai mari a variantei Delta.

Dar infecțiile la persoanele vaccinate sunt încă foarte rare și cauzează de obicei simptome ușoare sau deloc.

 

Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din SUA (CDC) definește o infecție după vaccinarea completă astfel: Un tampon nazal poate detecta ARN-ul sau proteina SARS-CoV-2 la mai mult de 14 zile după ce o persoană a făcut dozele recomandate.

 

  • Într-un studiu realizat la unitățile de tratament militar din SUA, niciuna dintre infecțiile descoperite nu a condus la spitalizare.
  • Într-un alt studiu, după doar o singură doză de vaccin Pfizer, persoanele vaccinate care au testat pozitiv pentru COVID-19 au avut cu un sfert mai puțin virus în corpul lor decât cele care nu au fost vaccinate și au fost testate pozitive.

 

Ce face o infecție după vaccinare?

Probabilitatea unei asfel de infecții apare după un contact apropiat, mai mult timp –  într-un spațiu de lucru îngust, la o petrecere, la un restaurant sau pe stadion.

Infecțiile sunt mai probabile în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, aflați în contact frecvent cu pacienții infectați.

Datele Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în SUA  femeile reprezintă 63% din infecțiile descoperite post-vaccinare. Nu se cunoaște cauza.

 

  • Vaccinurile declanșează un răspuns imunitar mai puțin robust în rândul persoanelor în vârstă, iar riscurile unei infecții post vaccinare cresc cu creșterea vârstei.
  • De asemenea, vaccinarea poate avea un efect mai slab la persoanele care sunt imunocompromise. Care ar fi acestea? Pacienții cu hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă, cancer, bolile cronice ale rinichilor și plămânilor cresc riscul de infecție dupa vaccinarea completă.

 

Ce face varianta Delta?

Cercetătorii au dezvoltat vaccinurile de astăzi pentru a îndepărta tulpinile anterioare ale virusului SARS-CoV-2 (anterioare variantei Delta).

De atunci au apărut noi variante, dintre care multe sunt mai capabile să evite anticorpii produși de vaccinurile autorizate în prezent. În timp ce vaccinurile existente sunt încă foarte eficiente împotriva acestor variante pentru prevenirea spitalizării, acestea sunt mai puțin eficiente decât împotriva variantelor anterioare.

  • Două doze de vaccinuri ARNm au fost eficiente doar la 79% în prevenirea bolii simptomatice cu Delta, comparativ cu 89% eficace în cazul variantei Alpha anterioare, potrivit Public Health England
  • O doză unică a fost protectoare doar  35% împotriva Delta.
  • Israelul, cu rate ridicate de vaccinare, a raportat că vaccinarea completă cu vaccinul Pfizer ar putea fi eficientă 39% -40,5% în prevenirea infecțiilor cu varianta Delta de orice severitate, în scădere față de estimările timpurii de 90%.
  • Descoperirile Israelului sugerează că, în termen de șase luni, eficacitatea vaccinurilor COVID-19 în prevenirea infecției și a bolilor simptomatice scade.

 

Vestea bună este că vaccinul este extrem de eficient în protejarea împotriva spitalizării (88%) și a bolilor severe (91,4%) cauzate de varianta Delta dominantă acum.

 

 

 

 

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2023 Bioderm Medical Center