De ce apare rezistența la antibiotice?
Antibioticele sunt medicamente excepționale pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Din păcate, bacteriile cauzatoare de boli pot deveni rezistente la antibioticele, care sunt menite să le omoare. Dermatologii prescriu doar 5% din total antibioticelor utilizate.
Cum apare rezistența la antibiotice?
Se numește presiune selectivă și înseamnă că bacteriile susceptibile la medicament sunt ucise, dar cele care rezistă antibioticului supraviețuiesc și se dezvoltă. Acest proces are ca rezultat apariția tulpinilor rezistente la antibiotice.
Odată ce o tulpină bacteriană este rezistentă la mai multe clase de antibiotice, ea a devenit un microb rezistent la mai multe medicamente. Aceste tulpini devin din ce în ce mai frecvente.
Luăm un exemplu – Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) rezistent la meticilină.
Cum devin bacteriile rezistente la antibiotice? Bacteriile pot deveni rezistente la medicamente în două moduri:
- rezistența poate fi naturală, ceea ce înseamnă că genele care conferă rezistență sunt deja prezente în cromozomul bacterian.
- rezistență poate fi dobândită prin mutație sau prin preluarea genelor de rezistență la antibiotice de la alți microbi.
Rezistența la antibiotice poate face unele bacterii mai virulente.
De ce sunt suprautilizate antibioticele?
Antibioticele tratează infecțiile cu bacterii.
Antibioticele NU tratează infecțiile produse de virusuri, cum ar fi răceala obișnuită.
Dar mulți pacienți încă cer antibiotice, chiar dacă au boli pe care antibioticele nu le pot trata.
Cercetările efectuate în SUA arată această percepție printre pacienți ”voi lua antibiotice pentru orice eventualitate sau pentru că rău nu pot să facă”.
Ce învățăm despre bacteriile rezistente?
Bacteriile se găsesc aproape oriunde. Nu numai că trăiesc pe toată pielea și în intestin, ci acoperă aproape fiecare suprafață pe care o întâlniți.
- Substanțele chimice antimicrobiene – de la săpunurile de mână până la produsele de curățare – cresc rezistența la antibiotice.
Bacteriilor le place să se unească în comunități, numite biofilme. Comunitățile de bacterii au o comunicare chimică între ele. Aceste biofilme sunt cele care provoacă majoritatea infecțiilor în spitale.
Din motive pe care oamenii de știință nu le înțeleg complet, biofilmul face bacteriile mult mai puțin susceptibile la dezinfectanți și antibiotice de tot felul.
Cum luptăm cu bacteriile?
În realitate, trebuie să luptăm doar cu bacteriile rele. Nu cu cele care fac parte din organismul uman. Și aceasta e normalitatea.
- Tehnicile de editare a genelor CRISPR ar putea permite să folosim sistem imunitar al bacteriilor împotriva lor prin tăierea genelor vizate, ceea ce ar duce la distrugerea lor.
- Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder găsesc modalități de a folosi nanoparticule, de un milion de ori mai mici de un milimetru, pentru a viza bacteriile rezistente la medicamente fără a afecta țesuturile sănătoase din corp.
Dar până atunci, cea mai rațională abordare este să nu folosiți antibiotice pentru orice, înainte să știti dacă e vorba de o infecție bacteriană ori de o infecție virală. Și înainte de a primi prescrierea de la medic.
De asemenea, pentru igiena zilnică nu se folosesc substanțe antimicrobiene, ci săpun obișnuit.