De ce obosesc când mă bronzez?

melanocite-1200x900.jpg

După ce stați la plajă, cel mai probail vi se face o foame de… lup și veți fi obosiți ca după o zi lungă de… muncă. Explicația? Celule pigment din piele, numite melanocite, produse în număr mare (le vedeți în imagine) în scop de protecție. Vorbim despre un efort biologic imens. 

 

Ce sunt melanocitele?

Melanocitele sunt celulele din epidermă și din foliculii de păr. Acestea produc și sintetizează melanina, substanța naturală care pigmenteaza pielea, firele de păr, dar și irisul (culoarea ochilor).

Ce înseamnă să mă bronzez?

Bronzarea este un proces în care culoarea pielii se schimbă, respectiv, se închide. Este rezultatul unei expuneri la radiațiile UV.

  • După ce stați la soare, spre exemplu la plajă, veți vedea că sunteți obosit și că vă este foarte foame. Aceasta deoarece organimul uman și-a mobilizat toate resursele să creeze un scut de protecție la nivelul pielii cât mai eficient (multă melanină). Așadar, să vă bronzați înseamnă resurse majore consumate de către organismul uman, un efort biologic imens.
  • Simultan însă, razele soarelor produc endorfine, substanțe prin care vă simțiți bine. Din acest motiv, e plăcut să stați la soare.  Nu simțiți, de fapt, efortul fizic intens pe care îl face propriul organism.
  • Așa vă și puteți păcăli ușor să stați la soare până suferiți o arsură solară.

Ce este melanomul?

Melanocitele, care se modifică patologic, determină melanomul, cel mai agresiv cancer de piele.

Exista 4 tipuri de melanom:

Melanomul superficial:

Se regăsește în 70% dintre cazurile de melanom și apare la persoanele tinere.

  • Primul semn al melanomului superficial sunt zonele depigmentate de la nivelul pielii, care au marginile neregulate. Culoarea acestor pete variază de la alb până la maro, negru, roșu sau albastru.
  • Acest tip de melanom poate apărea și într-o aluniță, care a fost inițial de natură benignă.

Melanomul nodular:

Arată ca o umflătura a cărei culoare este, de regulă, negru, însa poate fi și albastru, rosu, gri sau maro.

Melanomul lentiginos:

Arată ca o zonă mai bronzată ori o zonă de pete maronii apărute la nivelul pielii – pe piele expusă la soare.

Melanomul lentiginos acral:

Apare sub formă de pete maro sau negre sub unghii, pe tălpi sau pe palme (întânit des la afro-americani sau asiatici).

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2023 Bioderm Medical Center