Hiperseboree
Dermatita seboreica a scalpului este o afectiune cronica, initial asociata cu hiperseboreea (ingrasarea excesiva a parului), ulterior cu aparitia rosetei, a scuamelor si a senzatiei suparatoare de mancarime locala.
Desi regiunea afectata cel mai frecvent este scalpul, putem observa dermatita si la nivelul fetei, al urechilor, decolteului sau in alte zone bogate in glande sebacee. Mai cunoscuta sub denumirea de ”matreata”, aceasta provoaca scuame albicioase, ce se desprind, lasand in urma tegumente rosii, inflamate. In cazul in care aceste zone se suprainfecteaza, apare o secretie galbuie sau purulenta. Caldura, umezeala, contactul cu substante iritante pot determina un puseu de boala.
La sugari dermatita seboreica este foarte frecventa,sub forma “crustelor de lapte”, scuame groase, cu aspect grasos. Se vindeca fara tratament in cateva saptamani/luni, insa in formele mai severe este necesara terapia medicamentoasa.
Desi mecanismele prin care apare afectiunea nu sunt pe deplin intelese, exista o serie de factori asociati cu dezvoltarea dermatitei seboreice:
-
- Ciuperca Malassezia furfur, implicarea sa fiind sugerata de efectele benefice ale solutiilor si sampoanelor antifungice
- Secretia exagerata de sebum, care este un bun mediu de crestere pentru Malassezia furfur
- Raspunsul inflamator cutanat declansat de sebum
Dermatita seboreica se poate complica prin caderea exagerata a parului si alopecie secundara sau poate evolua in psoriazis la persoanele cu predispozitie genetica.
Clinica Bioderm va pune la dispozitie urmatoarele terapii indicate in dermatita seboreica:
- Fototerapie UVA/UVB
- Fototerapie Sunetics