Imbinarea procedurilor de estetica dermatologica
Imbinarea procedurilor de estetica dermatologica
Medicul dermatolog se afla astazi pus in situatia uneori dificila de a alege o procedura, o substanta sau o tehnologie anume dintr-o multitudine de optiuni de tratament existente pe “piata dermatologiei estetice”.
Substanta perfecta sau laserul perfect nu exista; fiecare pacient este unic, avand o patologie a pielii speciala, caracteristica lui, iar, in final, desi asteptarile si cerintele de obtinere a unor rezultate la tratament ale fiecaruia sunt bine definite, acestea totusi difera de la o persoana la alta.
In fata tuturor acestor situatii medicul trebuie sa se hotarasca asupra unor optiuni si strategii care sa conduca la obtinerea unor rezultate optime.
Comparativ cu utilizarea lor separata, imbinarea diferitelor tehnici, proceduri sau substante permite:
ameliorarea rezultatelor finale si mentinerea acestora pe o durata mai lunga de timp;
scaderea riscului de aparitie a reactiilor adverse si a complicatiilor
prevenirea dezvoltarii altor patologii si evitarea interventiilor estetice majore
program de tratament personalizat, adaptat problemelor fiecarui pacient.
Aplicarea diferitelor tehnici se face treptat, intr-o anumita secventa, reintinerirea cutanata obtinandu-se in mod progresiv.
In general toate aceste proceduri poarta numele de “proceduri minim invazive” si se refera la: injectii cu substante de umplere sau cu toxina botulinica pentru relaxarea muschilor faciali, proceduri de “rellisage” sau de netezire a pielii, proceduri de eliminarea a ridurilor cu ajutorul laserelor, a luminii intens pulsate, a tehnologiei LED, procedurilor de peeling, dermabraziune, proceduri de lifting nechirurgical prin tehnologia cu radiofrecventa.
Un exemplu clasic este reprezentat de ridurile de la nivelul fruntii si, in special, de ridul “leului”. Daca acesta este prea adanc, nu poate sa dispara complet la injectarea toxinei botulinice. Completarea tratamentului cu o substanta de umplere – acid hialuronic contribuie la eliminarea ridului in totalitate si, mai mult, prelungeste durata de corectie. Toxina botulinica impiedica contractia muschilor si permite fixarea acidului hialuronic in tesuturi. La randul sau, acidul hialuronic stimuleaza sinteza locala de colagen.
Arta imbinarii tuturor acestor proceduri se dobandeste in timp si necesita o corecta evaluare a pacientilor, cunoasterea in detaliu a substantelor si a tehnologiilor disponibile si, nu in ultimul rand, dedicatia si pasiunea medicului dermatolog.
In unele cazuri, pentru obtinerea unor rezultate sofisticate se poate asocia injectarea substantelor de umplere ce contin acid hialuronic, la diferite nivele de profunzime ale pielii sau chiar in tesutul subcutanat sau se pot asocia proceduri de peeling chimic sau LASER pentru tratamentul diferitelor zone cosmetice.
Dr. Daniela Taher
Medic primar dermato-venerologie
BIODERM