Melanomul

Screen-Shot-2016-09-29-at-10.30.28-AM-1200x1041.png

Ce trebuie sa stim despre aceasta boala, care se poate dezvolta prin expunerile repetate la soare de la o banala alunita sau un semn din nastere ori prin simpla traumatizare a acestora?
Melanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule prin diverse mecanisme devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur.

Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancere de piele, este cel mai grav. In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori si inspaimantator este faptul ca se intalneste tot mai des la tineri. Apare la varste cuprinse intre 35-55 ani si extrem de rar la copii.
Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente cand este localizat doar in stratul superficial al pielii. In stadiile mai avansate, se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa) .

In sezonul cald, atunci cand soarele “arde” cu putere, este recomandata utilizarea  cremelor de protectie.
Daca aveti o alunita suspecta (rupta, singeranda sau cu culoarea schimbata)  consultati de urgenta medicul specialist dermatolog. Pacientii cu o astfel de formatiune ar trebui indrumati imediat la specialist pentru un diagnostic precoce.

Din fericire, stiinta ne-a pus la dispozitie DERMATOSCOPUL care poate depista la timp modificarile ingrijoratoare si poate inclina balanta diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare in functie de prezenta factorilor genetici, de mediu, ai stilului de viata:

  • tegument sensibil la soare: la persoanele cu pielea, ochii si parul deschise la culoare;
  • factori genetici: prezenta a numeroase alunite; antecedente personale sau in familie de tumori cutanate;
  • arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
  • obiceiul bronzarii artificiale.

La cea mai mica modificare a unei formatiuni de pe piele mergeti catre medic. Specialistul, dupa consult si dermatoscopia prin epiluminiscenta, va decide care este cea mai corecta modalitate de tratament: cura chirurgicala a formatiunii insotita de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea si supravegherea acesteia.

Descoperit din timp, melanomul se vindeca si nu lasa in urma sechele. Mergeti la doctor, ascultati-i sfaturile si curând veti uita ca ati avut probleme.

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2023 Bioderm Medical Center