Pielea la frig

Pielea la frig

Temperatura centrala a organismului se mentine mare masura prin circulatia cutanata. In cazul frigului vasoconstructia vaselor din piele permite mentinerea caldurii organismului cu pretul incetinirii pana la lipsirea de sange din piele, care se raceste (in etape) pana la temperature mediului. Se produce o uscaciune, eventual cu fisuri mai ales pe zonele expuse la frig si vant; persistenta frigului provoaca inghetarea apei din tesuturile expuse, ceea ce duce la aparitia degeraturilor mai mult sau mai putin severe. Ca factori personali, care favorizeaza si agraveaza tulburarile la frig amintim:
– lipsa acoperirii corespunzatoare,
– haine prea stramte
– fumat
– consumul de alcool
Nu discutam aici despre boli generale care au si impact la frig, pentru ca aceste persoane stiu sa se fereasca in anotimpul rece (colagenoze, ……, boli neurologice, boli hematologice).

A. Discutand despre ingrijirea generala a pielii, in sezonul rece, este bine a stim ca in aceasta perioada ea se usuca. In afara unor sfaturi generale, cum ar fi :
– imbracaminte calduroasa si lejera
– evitarea consumului de alcool si al tigarilor
– evitarea medicamentelor care fac vasoconstructie, sunt unele informatii pe care le consider utile.
Incepand cu spalatul, este bine ca in sezonul rece sa faca dusuri scurte cu apa calduta(nu fierbinte) cu sapunuri blande care nu indeparteaza brutal straturile cutanate de protectie. La baile prelungite ar trebui adaugate emoliente. Dupa dus si inca o data pe zi daca e posibil, pielea se unge.
Fata se curata seara de impuritati si machiaj, iar dimineata spalarea este doar cu apa. Exfolierile sa fie blande, saptamanele , urmate de rehidratarea pielii cu urme.
Trebuiesc evitate produselor pe baza de alcool (unele tonice, astrigenti) care accentueaza uscarea pielii.
Consumul a 2 litri de lichid ar trebui sa mentina o buna hidratare. Totusi, cand iesim in vant si frig pielea trebuie unsa cu crème emoliente, ceva mai apoase, care contin vitamina A,C,E. Pe o baza de machiaj emolienta se poate folosi fond de ten crema. Protectia in plus , cu fularul poate proteja de aparitia capilarelor dilatate permanente.
Buzele foarte expuse uscaciunii si fisurilor (prin traumatizare repetata) trebuiesc unse cu balsam de buze repetat (si bineinteles hidratare generala prin consum sufficient de apa).
Parul este si el mai uscat iarna, varfurile se despica, capata aspect tern (la care se aduga accentuarea seboreei sub caciula). Folosirea unui sampon adecvat fiecarui tip de piele trebuie urmat de aplicare unui balsam si eventual a unor masti hranitoare. Mainile, desi protejate (obligator) de manusi, trebuie ingrijite prin emolieri repetate.

B. Patologia care apare la frig incepe de la o piele inflamata, rosie-vinetie, capata, aspra pe zonele expuse prelungit (fata, nas, urechi),modificari evitabile prin protectie de frig si emoliere sistematica a pielii, pana la degeraturi (bule si nevroze) sau chiar hipotermii care necesita ingrijiri speciale, spitalizare. Mai putem intalni manifestari cutanate in contextual expunerii la frig, legate de unele boli generale care prezinta si sensibilitate la frig.

Ca o concluzie, pielea trebuie protejata de frig si ingrijita in mod specific iernii, iar varianta cea mai potrivita o poate spune un specialist.

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2023 Bioderm Medical Center